Wednesday, 30 January 2013

.: waffle yang lazat :.

ramai yang meminati makanan ini, terbukti ia mendapat pasaran yang meluas di Kolej Kediaman 1 USIM. ana luncurkan entri ini khusus buat semua penghuni KK1 yang suka makan waffle, dan am buat yang berada diluar kampus USIM. =)

waffle memang lazat! apa resepinya?


maaf, resepi sebenar kita akan bincang ditempat lain ya. rahsia yang ana ingin kongsikan berkenaan kelazatan waffle adalah mengenai jenis-jenis elemen yang diperlukan bagi menjadikan sekeping waffle itu menjadi sedap dan lazat. kombinasi telur ayam, tepung khas cap Bagus, minyak masak dan air yang dicampur sedikit ais secara umumnya menjadikan waffle itu lazat, tapi adakah dengan mencampurkan kesemua elemen ini tanpa mengikut isipadu atau jumlah tertentu sudah memadai untuk menjadikan waffle itu lazat?

tidak sama sekali. =)

kelazatan waffle bergantung kepada jumlah tertentu elemen-elemen ini dimasukkan kedalam bancuhan. jika terlebih sedikit sahaja mana-mana elemen dalam sesuatu bancuhan, waffle jadi tak lazat. andai kata terkurang mana-mana, juga akan jadi tak sedap. bancuhan yang betul dan mengikut kuantiti yang sebenar adalah rahsia kelazatan waffle, plus zikir dan selawat, putaran lawan arah jam ketika bancuhan dibuat. lebih berkat, dengan izin Allah SWT.

ana pernah rasa waffle di pelbagai tempat dan rasa di kesemua tempat ana pergi ini berbeza-beza. juga perlu yakin, kelazatan sesuatu makanan itu juga atas izin Allah SWT. Allah SWT sahaja yang bagi sedap. =) bancuhan yang betul, namun tanpa izin Allah SWT, tetap tidak sedap! hakikat tetap hakikat. yakin dengan sebenar-benar yakin.

baik, sudah faham kan analogi waffle yang lazat? sekarang tukar analogi tersebut di tempat kita, sebagai manusia yang punya akal dan dimartabatkan kemuliaan kita oleh Allah SWT sebagai khalifah diatas muka bumi ini. elemen-elemen dalam diri ini , jika dikombinasi dengan cara yang betul, aplikasi pada tempat yang betul, penggunaan akal yang sewajarnya, maka akan terhasillah manusia yang digelar Ulul Albab ! penyatuan akal, hati dan jiwa pada kadar yang betul akan menjadikan seseorang manusia itu kuat dan penuh keyakinan kepada Allah SWT, dan apa-apa yang berlaku didepan mata, refleksinya tetap kepada Allah SWT. andai kurang dari segi pengaplikasian akal yang sewajarnya, maka akan terlihatlah kelemahan seseorang manusia itu walaupun hati dan jiwanya kental. jika kuat pada akal tetap hati dan jiwa pula lemah, maka manusia itu juga akan kelihatan lemah!

Allah SWT telah berfirman dengan maksud memberi semangat kepada kekuatan daya fikir manusia melalui akal :

“Dan Dia menundukkan malam dan siang, matahari dan bulan untukmu. Dan bintang-bintang itu ditundukkan (untukmu) dengn perintah-Nya. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar ada tanda-tanda (kekuasaan Allah) bagi kaum yang berakal.” (QS. An-Nahl: 12).
“Dan di bumi ini terdapat bagian-bagian yang berdampingan, dan kebun-kebun anggur, tanaman-tanaman dan pohon kurma yang bercabang, disirami dengan air yang sama. Kami melebihkan sebagian tanam-tanaman itu atas sebahagian yang lain tentang rasanya. Sesungguhnya pada yangdemikian itu terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi kaum yang berakal.” (QS. Ar-Ra’du: 4)
dan Allah SWT berfirman mengenai kesan bagi golongan yang tidak menggunakan akal sewajarnya :
“Dan mereka berkata: ‘Sekiranya kami mendengarkan atau menggunakan akal untuk memikirkan (peringatan itu) niscaya tidaklah kami termasuk penghuni-penghuni neraka yang menyala-nyala. (QS. Al-Mulk: 10)
namun, dalam kita menggunakan akal dengan sebaiknya itu,ada batas-batas yang Allah SWT gariskan didalam firmanNya :

“Dan mereka bertanya tentang ruh. Katakanlah: “Ruh itu termasuk urusan Rabb-ku, dan tidaklah kamu diberi pengetahuan melainkan sedikit.” (QS. Al-Isra: 85)
Nabi SAW juga pernah bersabda :
“Berfikirlah tentang makhluk-makhluk Allah dan jangan berfikir tentang Dzat Allah.” (HR.Ath-Thabarani, Al-lalikai dan Al-Baihaqi dari Ibnu Umar).
maka, apakah kurniaan akal ini sia-sia? Allah SWT tidak menjadikan akal ini sebagai alat untuk kita membezakan yang mana baik dan yang mana buruk sahaja, bahkan Allah SWT menyeru manusia agar menggunakan akal ditahap terbaik dan tertinggi sebagaimana terciptanya akal untuk makhluk bernama manusia ini. guna akal untuk melihat ciptaan Allah SWT serta mendalami hikmah dan hakikat kejadian. tetapi bukan untuk menimbulkan persoalan kenapa dan mengapa dijadikan, bahkan untuk melahirkan rasa takjub kita pada pentadbiran Allah SWT keatas seluruh alam ini. segala-galanya adalah sempurna, dari permulaan awal kehidupan sehingga saatnya kehancuran alam ini, semuanya dibawah bidang tadbir Allah Yang Maha Agung.
apabila akal digunakan sewajarnya, maka hati dan jiwa akan turut rancak mengikut rentak. semakin kita menyedari nikmat yang dikecapi bukan perkara yang sia-sia, menyedari hikmah setiap kejadian Allah SWT, menyedari kehidupan manusia adalah fana', maka secara automatik hati akan turut kecut dan gementar. gementar dengan kuasa Allah SWT yang begitu teliti dari sehalus zarah sehingga sebesar-besar alam semesta ini. pernahkah kita berfikir sebab musabab kejadian kuman-kuman kecil didalam setiap benda hidup? pernahkah kita berfikir kenapa lubang hidung manusia dijadikan menghadap kebawah, kepala manusia boleh dipusing kiri dan kanan, telinga yang menegak di kiri dan kanan kepala kita? guna akal, fikirlah. 
ingatlah, Allah SWT tidak kurniakan akal untuk mempersoalkan kejadiannya atau sekadar membezakan baik dan buruk, tetapi untuk difikirkan bagi melahirkan rasa takjub ,' ohh, ini rupanya hikmah kejadian itu dan ini'. supaya manusia menyedari, hakikat dunia adalah fana' dan kehidupan manusia seluruhnya akan berakhir di padang perhitungan di Mahsyar kelak.
jadi, kisah waffle mudah dibicarakan sebagai satu analogi yang dekat dengan manusia. hari-hari kita makan waffle, tapi adakah kita pernah terfikir bagaimana ia boleh menjadi sedap, pernahkah bertanya pada diri apa rahsia dan resepinya? atau kita hanya beli dan makan sahaja, sebagai alas perut. kalau sedap, sedaplah kalau tak sedap, sebaliknya? =) 
berfikirlah cara orang berakal dan jadilah manusia Ulul Albab! 

:: Laa haulawala quwwata illah billahil 'aliyyil 'aziim ::
~be a professional for ad-deen : ibnkhayr~

1 comment: