Sunday, 27 January 2013

.:K-PoP : bukan budaya Islam:.


Isu gempar mengenai konsert besar-besaran 'K-Pop Storm Live' yang dijadual akan diadakan pada hari esok, 6 November 2012 di negara kita, sebenarnya telah mendapat tentangan dan bantahan dari orang ramai terutama dari kalangan masyarakat Islam di negara kita. K-Pop , singkatan kepada Korean Pop menjadi satu dominasi muzik baru yang mewujudkan satu obsesi dalam jiwa anak muda kini. konsep muzik yang dibawa berbentuk pop yang menggabungkan unsur tarian, elektronik, hip hop, tekno, rock dan R&B yang berasal dari Korea Selatan. aliran muziknya terus menerus menusuk jiwa anak-anak muda lantas mencetus minda mereka untuk meniru gaya kumpulan-kumpulan pop Korea ini dengan pelbagai aksi yang tidak munasabah. maka tak hairanlah, wujudnya satu kumpulan dari negara kita sendiri yang menggelar diri mereka K-Pop Malaysia. kumpulan ini terus mendapat kecaman dari pelbagai lapisan masyarakat atas nama 'K-Pop', lantas menukar nama kepada 'M-Pop', dan menyatakan kekesalan mereka kepada rakyat Malaysia kerana meniru perkataan 'K-Pop'. persoalannya, bukanlah nama menjadi fokus, tetapi pembawaan muzik itu sendiri yang menjadi isu yang seharusnya diberi pendedahan sewajarnya kepada seluruh masyarakat, terutama dari kalangan umat Islam di negara kita. realitinya, budaya ini jelas-jelas membawa budaya kafir dan melalaikan.

Sesiapa yang meniru satu kaum yang lain, maka dia dalam kalangan mereka." 
( Riwayat Abu Daud dan Ahmad )

kumpulan-kumpulan seperti Girls Generation, Super Junior, Big Bang, SNSD, Wonder Girls, Beast dan ramai lagi kini menjadi satu 'trend' yang perlu diikuti dan sesuai dengan peredaran zaman. pengaruh genre muzik ini begitu luarbiasa. nah! lihatlah apa yang terjadi pada satu kumpulan dari Malaysia yang kini sedang bergiat aktif mencipta nama menjadi satu kumpulan pop, yang seratus peratus meniru budaya Korea ini. mungkin ada sahabat-sahabat yang pernah mendengar nama kumpulan ini, Max 24:7. kumpulan ini terdiri daripada muda-mudi negara kita yang 'berhasrat' menaikkan nama Malaysia setaraf Korea dalam bidang ke'pop'an. lucu, akhirnya mereka dikecam hebat. penubuhan kumpulan ini sejak dari mula mendapat cemuhan masyarakat, namun sering juga diundang untuk mengadakan persembahan oleh sesetengah penganjur tempatan, dan ana andaikan penganjur itu bukanlah orang Islam.

maaf, ana tidak berniat untuk mengaibkan, tapi ana rasa kisah ini wajar diceritakan dan diambil pengajaran sebaiknya oleh masyarakat negara kita terutama anak-anak muda yang sedang membesar dan mudah terdedah dengan pengaruh dan budaya luar, yang hakikatnya tidak sesuai langsung dengan budaya negara Islam seperti Malaysia. salah seorang ahli kumpulan Max 24: 7 atau M-Pop ini adalah kawan ana sendiri. ini kisah benar yang akan ana luncurkan sebentar lagi. kawan ana ini satu sekolah dengan ana dulu dari tingkatan 1 hingga tingkatan 5 di salah sebuah sekolah agama di Malaysia. dia merupakan seorang pendebat bahasa melayu yang cukup handal dan acap kali memenangi pertandingan syarahan agama peringkat sekolah, negeri dan kebangsaan. kehebatan dia dalam  bidang pidato juga tak dapat ana nafikan sehingga menaikkan nama sekolah ketika itu. siapa tak bangga punyai kawan seperti dia. selang setahun selepas tamat sesi persekolahan, ana mendengar khabar bahawa dia sedang menyertai dan menjalani latihan bersama satu kumpulan pop yang seratus-peratus meniru artis korea. saat itulah ana mula mengenali apa itu K-Pop dan apa yang membuatkan mereka ingin menjadi K-pop 'tiruan'. tika itu, hati ana berderai seakan sukar mempercayai kawan yang sebegitu hebat dalam syarahan 'agama', akhirnya terjerumus untuk meniru aksi puak-puak Korea. selepas itu,ana terus ikuti berita mengenainya dan kumpulannya, apa yang ana kagumi, dia tidak menukar nama panggilannya ketika di sekolah dulu dan masih menggunakan nama itu ketika berada dalam kumpulan ini. jika dulu berdebat, berpidato, bersyarah, kini menyanyi dan menjadi vokalis kumpulan itu. sahabat-sahabat boleh saksikan beberapa video mereka di laman media Youtube, taip saja ' Max 24:7 '.

apa yang ingin ana tekankan disini adalah mengenai pengaruh luarbiasa budaya ini, yang sememangnya bukanlah budaya masyarakat Malaysia, apatah lagi jika ingin dikaitkan dengan Islam itu sendiri. Islam tidak menghalang hiburan, asalkan ianya tidak melalaikan seseorang dan seharusnya hiburan itu membawa seseorang itu semakin dekat dengan Penciptanya. namun, jika hiburan berbentuk lalai seperti ini sewajibnya dihalang terus atau dilarang keras untuk memasuki negara Islam ini. jika saya di Brunei, pasti program seumpama ini tidak menjadi satu acara besar-besaran seolah-olah berada di negara, Korea itu sendiri. 

tak surut lagi isu mengenai konsert K-Pop yang diadakan bersempena program Himpunan Jutaan Belia 2012 yang berlangsung baru-baru ini,muncul pula isu konsert gilang-gemilang artis K-Pop Storm Live yang dikatakan menelan jumlah belanja yang sangat tinggi. isu Himpunan Sejuta Belia, pihak kerajaan melalui Kementerian Belia dan Sukan menafikan tuduhan yang mengatakan kos membawa artis itu melibatkan duit rakyat. menterinya, Dato’ Sri Ahmad Shabery Cheek menafikan sekeras-kerasnya tuduhan tersebut dan menegaskan bahawa kedatangan artis K-Pop  itu adalah tajaan daripada syarikat swasta. benarkah? sedangkan pihak kerajaan sendiri yang membenarkan program seumpama ini diadakan, mana mungkin tidak ada langsung tajaan dari kerajaan yang 'kaya' ini?

dalam konteks sebagai umat Islam, isu sebenar yang perlu dibincangkan di sini adalah pengisian program itu sendiri, bukanlah isu tajaan. apakah wajar program itu disogokkan dengan aktiviti-aktiviti  maksiat itu?bagaimana seorang pemimpin Islam seperti Dato' Sri Ahmad Shabery Cheek yang mengetuai Kementerian Belia Dan Sukan boleh membenarkan unsur-unsur maksiat dipertontonkan kepada anak-anak muda negara kita yang majoritinya beragama Islam? apakah  sensitiviti beliau terhadap perkara-perkara mungkar seperti itu sudah hilang dari dirinya sendiri dan begitu juga dengan pegawai-pegawai serta kakitangan beliau yang lain? inilah kesalahan dan kekeliruan cara berfikir bagi seorang pemimpin umat Islam pada hari ini. suatu perkara yang perlu difikirkan secara jernih oleh pihak kerajaan yang ada pada hari ini adalah, apakah mereka masih beriman dengan ayat Allah SWT ini? 

“Orang-orang munafik lelaki dan perempuan, setengahnya adalah sama dengan setengahnya yang lain; mereka masing-masing menyuruh dengan perbuatan yang jahat, dan melarang dari perbuatan yang baik, dan mereka pula menggenggam tangannya (bakhil kedekut). Mereka telah melupakan (tidak menghiraukan perintah) Allah dan Allah juga melupakan (tidak menghiraukan) mereka. Sesungguhnya orang-orang munafik itu, merekalah orang-orang yang fasik”.                                                                                                                                                                                               
                                                                                                                                                                                                          [At-Taubah (9) : 67]. 

apakah hati-hati mereka telah lebur kepada sabda Rasulullah SAW: 

“Barangsiapa diantara kamu yang melihat kemungkaran, hendaklah ia merubah/mencegah dengan tangannya (kekuasaan) jika ia tidak mampu, maka dengan lidahnya (secara lisan), dan jika tidak mampu, maka dengan hatinya (merasakan tidak senang dan tidak setuju). Dan itu adalah selemah-lemah Iman".

                                                                                                                                                                                                                          [HR Muslim]

berlangsungnya  konsert K-Pop dalam program Himpunan Sejuta Belia itu  dan bakal berlangsungnya Konsert K-Pop Storm Live pada esok hari membuktikan bahawa pemimpin umat Islam yang berkuasa hari ini masih lagi diselaputi dengan pemikiran sekular yang menganggap Islam itu satu entiti yang lain, dan kehidupan harian mereka sebagai entiti yang lain. sedang hakikat, Islam dan kehidupan itu tidak boleh dipisahkan sama sekali. Wallahu'alam.

::Laa haulawala quwwata illah billahil 'aliyyil 'aziim ::
~be a professional for ad-deen : ibnkhayr~

No comments:

Post a Comment