Sunday, 27 January 2013

.: melakar dunia milik Tuhan :.dunia. rupanya yang sfera cukup unik. satu-satunya alam yang boleh dihuni oleh makhluk bernyawa. indah jika dilihat dari luar angkasa. gambar satelit cukup mengujakan. namun, ketahuilah umur dunia sudah lama, dunia sudah tua. dan semakin menuju ke penghujung hayatnya. manusia pula giat men'cantik'kan dunia dengan 'perhiasan-perhiasan' yang sementara. mereka anggap dunia adalah alam yang kekal abadi. terus menafikan hak alam akhirat disana. manusia bercita-cita untuk mencipta dunia mereka sendiri, tetapi di dunia ciptaan Tuhan. mereka cuba untuk mengubah struktur fatamorgana bumi mengikut acuan rasa hati mereka. sesuka hati, tanpa berbelas. rakusnya mereka, apabila al-Wahn menguasai diri. Allah..

terdahulu,orientalis dan sarjana barat menafikan hak dan zat Allah dengan mengatakan dunia ini terjadi secara kebetulan. tiada pencipta dan tiada yang menciptakannya. makhluk-makhluk pula berevolusi dari spesies yang lain kepada spesies yang lain. aneh benar tanggapan mereka. atheis kepercayaan mereka. bagi mereka, siapa Tuhan? wujudkah Tuhan? jika wujud, dimana Tuhan? soalan-soalan dari iman yang salah. iman yang jauh mengkufuri nikmat Tuhan.berlaku zalim terhadap jiwa dan hati mereka. ilmu yang dicapai pula, tidak nampak akar umbinya. terus menerus menafikan milikan Tuhan, dengan mengatakan 'semua adalah atas usaha aku', tanpa kuwujudan Tuhan Agung, Allah Azza Wajalla.

orang beriman nampak Tuhan. apa-apa yang dilakukan akan terus kembali kepada Tuhan. tetapi lihat pula iman yang mana. iman dengan Islam, akan terus kepada Allah Yang Esa. iman dengan Kristian, Buddha, Hindu dan sebagainya, terus kepada tuhan-tuhan buatan mereka sendiri.  asas kepercayaan pada tuhan sudah betul, tetapi keimanan yang salah dan jauh menyimpang. agama yang benar disisi Allah adalah agama Islam. maka, seharusnya orang yang beriman dengan agama ini percaya dan yakin dunia ini kehidupan sementara. lakarlah seberapa banyak lakaran di dunia ini, pasti akan hancur luluh dan musnah akhirnya. bukti bahawa alam dunia bukanlah alam kekal abadi. dunia hanya destinasi singgah bagi umat manusia keseluruhannya. singgah itu bersifat sementara. tidak kekal, kerana kita akan bergerak ke destinasi seterusnya yang kekal abadi. dunia akhirat. destinasi perhitungan amal manusia. saatnya manusia dihisab melalui amalan mereka di dunia. 

Islam. nama yang indah, tetapi isi penghayatan yang lompong oleh umat Islam sendiri. penghayatan pada nilai-nilai agama kurang.kadang langsung tiada. lantas mereka terjebak dengan mehnah barat. terpengaruh dengan budaya mereka. terpengaruh dengan pakaian dan penampilan mereka. terpengaruh dengan kehidupan tidak beragama mereka.ditanya nama, muhammad XXXX, wah, nama cukup indah, nama Muhammad, nama Nabi mulia, tapi sayang, jasad tidak Islam. roh dan jiwa tidak Islam. hanya manis di titipan bibir. dimana Islam di zaman khulafa' ur rasyidin? dimana Islam di zaman Salahuddin al-Ayyubi, Sultan Muhammad Al-Fateh? dimana pemuda-pemuda di zaman as-Syahid Imam Hasan Al-Banna? yang mana dalam jiwa dan hati mereka penuh dengan roh perjuangan Islam. roh Islam.  ditanya apakah roh Islam itu? roh Islam adalah ISLAM itu sendiri. ISLAM dari segi nama dan penghayatan nilai-nilai yang ada didalamnya berlandaskan Al-Quran As-Sunnah. Allah...

dunia ini sementara. tidak kekal. jangan kalian tertipu dengan muslihat dunia. nampak luaran cantik, tetapi dalaman yang poros dan rapuh. percayalah pada kedatangan hari kiamat, hari akhirat yang kekal. burulah syurga Allah, dapatkan tempias bauan syurga ketika di dunia lagi. jangan takuti mati, tetapi takutilah andai kalian termasuk dikalangan golongan awal yang memasuki neraka Allah. jangan cintai dunia, tetapi cintailah alam akhirat yang lebih abadi. Allah Allah. semoga Allah mengampuni segala dosa-dosaku. amin.

:: Laa haulawala quwwata illah billahil 'aliyyil 'aziim::
~be a professional for ad-deen : ibnkhayr~

No comments:

Post a Comment