Saturday, 10 December 2011

:: sains & teknologi dalam Al-Quran ::bidang sains dan teknologi sebenarnya bukanlah satu bidang yang baru di zaman moden ini. bidang ini telah wujud dan berkembang sejak dari zaman kegemilangan Islam lagi. jika ditelusuri kembali rentetan sejarah pada zaman itu,sebenarnya ramai ilmuwan2 Islam yg masyhur dan terkemuka seperti Ibn Sina,Al-Bujairami,Ibn Khaldun, Ibn Batutta dan sebagainya, telah pun memulakan sejarah perkembangan bidang sains dan teknologi ini.

berkisar pada ilmu2 sains n teknologi ini,jika dikaji dan diteliti kandungan Al-Quran Karim,kita akan mendapati bahawa jumlah ayat2 Al-Quran yang membicarakan berkenaan sains dan teknologi secara tersirat amat banyak dan melebihi 750 ayat,manakala ayat2 yang berkaitan hukum hakam tidak melebihi 150 ayat.tetapi alangkah ruginya kita sebagai umat akhir zaman ini,kebanyakan daripada kita tidak langsung memandang sains dan teknologi dari sudut perspektif Al-Quran sedangkan ayat2 Al-Quran sendiri adalah 'sains dan teknologi' dan tanda kebesaran Allah s.w.t , itupun jika kita meluangkan sedikit masa untuk mentelaah serta mengkaji ayat2 Al-Quran ini sebagai satu kefardhuan seperti yg disarankan dalam Al-Quran. ana pernah mengkaji beberapa ayat Allah s.w.t yang menceritakan tentang sains dan teknologi, mungkin di entri lain ana akan cuba berkongsi dengan sahabat2 sekalian =)
jika kita mengimbau kembali perjuangan para ulama' Islam yang menjadi tokoh2 terbilang dalam bidang sains dan teknologi. Al-Asma'i,Al-Aahid dan Al-Jawakili , nama2 yang jarang sekali kedengaran di halwa telinga ini merupakan pakar dalam bidang zoologi. bidang botani pula dipelopori oleh Al-Nabati. Selain itu, Muhamad Zakariya Al-Rozi pula pakar dalam bidang mineralogi. bagi bidang kimia pula,iaitu bidang ana kini, tokohnya adalah Kholid Ibnu Yazid dan Jabir Ibnu Hayyan.bidang perubatan dipelopori oleh Ibn Sina atau Barat memanggilnya dengan Avicenna, yang mana bukunya berkenaan ilmu perubatan digunapakai Barat hingga kini dan menjadi sumber rujukan utama dalam bidang perubatan. beberapa nama yang gah ini ana sebut sebagai bukti bahawa bidang ini sebenarnya telah berkembang pesat sejak zaman kegemilangan Islam lagi, jauh sebelum Barat mempergiat usaha pemodenan negaranya. jauh sebelum Barat memperkenal produknya, yang sebenarnya diplagiat dari usaha murni titik peluh para ilmuwan Islam terdahulu.

andai kita menyedari,umat Islam kini sudah jauh ketinggalan dalam bidang sains dan teknologi ini. saban hari, Barat senantiasa meng'update' hasil teknologinya terutama alat komunikasi terkini, handphone.macam2 jenis handphone mudah didapati dipasaran kini terutama handphone abad moden,smart phone yang menggunakan aplikasi android. kita lihat sendiri perkembangan teknologi di negara maju seperti Jepun, jika hendak dibandingkan taraf kecanggihan memang seperti langit dan bumi. bidang sains dan teknologi yang dahulunya dipelopori oleh orang Islam kini berpindah tangan kepada orang bukan Islam. mengapa? sahabat2 perlu mencari sendiri jawapannya.

marilah kita sama2 mencuba dan mempergiat usaha untuk menguasai kembali segala ilmu2 bidang ini.ilmu sains dan teknologi yang telah diciplak Barat ketika keruntuhan zaman kegemilangan Islam dahulu dan kemudiannya mengakui bahawa ilmu2 itu datangnya dari hasil usaha mereka.merekalah yang sebenarnya mempelopori ilmu itu dan mewar2kan kepada masyarakat dunia kehebatan mereka dalam bidang ini.sedangkan ramai tidak menyedari  bahawa segala ilmu itu adalah dari dunia Islam, dan tentu sekali ilmu2 itu datangnya dari ilham Allah s.w.t kepada ilmuwan2 Islam dahulu.hal ini bersesuaianlah dengan kata2 pujangga Muslim yg bermaksud," Kebijaksanaan (hikmah) itu,adalah barang kehilangan kaum Muslim.Justeru dimana sahaja kamu, berusahalah untuk mengambilnya kembali". melihat sains dari sudut perspektif Al-Quran dan Islam adalah satu bidang yang sangat penting demi memburu kejayaan didunia dan juga akhirat.kita pasti merasa kagum dan takjub dengan ciptaan2 Barat,"wah!hebatnya ciptaan mereka..". dalam tidak sedar kita telah menafikan kehebatan ciptaan orang2 Islam terdahulu yang datangnya dari Allah s.w.t. bidang sains dan teknologi ini jika kemajuannya berpihak kepada Islam pasti lebih mengujakan selaras dengan pengaplikasian ayat2 Al-quran didalam penciptaannya.tidak ada masalah untuk kita menggunakan hasil teknologi Barat, namun beringatlah dan senantiasa mengembalikan rasa syukur dan kerendahan hati kita kepada Allah s.w.t. moga Allah s.w.t memberikan kita ilham yang istimewa yang boleh mengatasi kehebatan ciptaan Barat serta mengembalikan semula kegemilangan orang2 Islam khususnya. wallahu'alam~

:: Laa haulawala quuwataillah billahil 'aliyyil 'aziim ::
~ be a pro for ad-deen~

No comments:

Post a Comment